niedziela, 17 maja 2015

Ciasto ze ...szpinakiem- runo leśne

Dziś na Fanpag-a dodałam dwa zdjęcia zblenderowanego szpinaku, zadałam Wam pytanie "co się będzie działo?" Odpowiedź była jedna SZEJK. Mym... bo to... ciasto! 
Runo leśne- to ciasto szpinakowe. Wiem brzmi dziwnie, ale smakuje na prawdę interesująco! 
------------------------------------------------------------
Blaszka tortowa o średnicy 25 cm :) 
 ♥ok. 450 g mrożonego szpinaku
3 jaja
1 1/3 szklanki cukru 
♥1 1/3 szklanka oleju 
♥2 szklanki mąki
♥3 łyżeczki proszku do pieczenia 
300 ml śmietanki 30%
♥2 fixy do śmietany
♥cukier waniliowy 
 My z mamą do kremu dodaliśmy ♥ serek mascarpone :) 
♥1 granat
---------------------------------------------------------------
Zblendujcie szpinak (rozmrożony) , białka ubijcie na sztywną pianę, dodaj cukier i żółtko, olej, mąka z proszkiem i szpinak. 
Pieczemy około godziny piętnaście, w temp. 180 stopni. Ciasto ścinamy z góry i kruszymy drobno. przekładamy kremem, a na później posypujemy 'kruszonką' i granatem. 
Kochani, trochę z tym roboty, trochę się kruszy. Kuchnia do sprzątania :D 
Smak? Ja jestem jednak fanką szpinaku na słono, za to moja cała rodzinka nie czuła smaku warzywa i ...bardzo im smakowało :) 
Wiem jedno trzeba spróbować :) 
Pewnie już wiecie, że ja w kuchni to bomba wybuchowa- więc ciasto robiła mama za pomocą internetowego bloga garniecmagalie. dodała coś od siebie i postawiła na stół :) 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz